All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

SPECIJALNOJ OLIMPIJADI U BOSNI I HERCEGOVINI NOVČANA POMOĆ FONDACIJE ZA LJETNJE OLIMPIJSKE IGRE

FONDACIJA “IDRIZ JAKUPOVIĆ” PODRŽALA SPORTISTE SA POSEBNIM POTREBAMA IZ BOSNE I HERCEGOVINE ZA LJETNJE OLIMPIJSKE IGRE U ABU DABIJU

Sarajevo, 4.2.2019.

Na inicijativu izvršne direktorice Specijalne olimpijade u Bosni i Hercegovini doc.dr.Kade Delić – Selimović i predsjednika Upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupović” prof.dr.Sanela Jakupovića u Sarajevu je 1.2.2019.godine potpisan Sporazum o partnerstvu između dvije organizacije. Ovim sporazumom je omogućena realizacija podrške Fondacije osobama sa posebnim potrebama kojima je društvena inkluzija omogućena putem programa za razvoj sporta u okviru Specijalne olimpijade u Bosni i Hercegovini na najvećoj mogućoj razini, zahvaljujući vrijednim entuzijastima i rukovodiocima ove organizacije sa sjedištem u Sarajevu.

Razmatrajući trenute potrebe Specijalne olimpijade u BiH za finansiranjem učešća sportista sa posebnim potrebama iz Bosne i Hercegovine na Ljetnim olimpijskim igrama koje se održavaju od 12 – 23.marta 2019.godine u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima,  u skladu sa dostavljenim projektom pod nazivom ”LJETNE OLIMPIJSKE IGRE – ABU DHABI 2019” , direktor Fondacije “Idriz Jakupović” dr.Ajdin Jakupović je donio odluku o novčanoj donaciji.


Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine je je jedina akreditovana sportska organizacija koja sprovodi  sportske treninge i takmičenja za osobe sa intelektulanim teškoćama. Fokus Specijalne olimpijade  za period 2019-2023 je inkluzija u sportu,  što podrazumijeva uključivanje  djece i osoba sa i bez invaliditeta u sportske programe. Prema Kalendaru Svjetsske specijalne olimpijade za 2019 godinu u peridou od 12-23 marta će se u Abu Dhabiju  održati Ljetne olimpijske igre za osobe sa posebnim  potrebama na kojima će nastupiti blizu 7000 sportista iz 174 zemlje. Specijalna olimpijada BiH će imati  svoje predstavnike u atletici, plivanju, stonom tenisu, ženskom inkuzivnom nogometu.   Delegaciju  SO BiH će predstavljati 29 članova. Nažalost,  veliki broj naših kompanija nije zainteresovan za podršku našem Olimpijskom Timu, jer mnogi ne vide mogućnost promocije kroz društvenu odgovornost, pa se svako veliko takmičenje naših sportista dovede u pitanje. Napominjemo, da je obaveza svake zemlje učesnice da obezbijedi nastup svojih sportista za koje treba obezbijediti adekvatne pripreme, predolimpijska takmičenja i oficijelnu opremu za nastup na OI. Prema predviđenom projektu za nastup našeg tima u Abu Dhabiju potrebno je obezbijediti novčana sredstva u iznosu od cca 150.000 KM.

Ovim putem pozivamo cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu da podrže sportiste s posebnim potrebama pod sloganom:

“PODRZIMO SPORTISTE SPECIJALNE OLIMPIJADE BOSNE I HERCEGOVINE NA LJETNIM OLIMPIJSKIM IGRAMA U ABU DHABIJU 2019”

https://www.sobih.org/

San svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama, i sportisti sa intelektualnim poteškoćama u tome se ne razlikuju. Kao predstavnici Specijalne Olimpijade, oni imaju priliku da nastupaju na ljetnim olimpijskim igrama koje će se održati od 8. – 22. marta u Abu Dhabiju. Bosna i Hercegovina će imati svojih 19 predstavnika u atletici, plivanju, stonom tenisu i inkluzivnom nogometu.

LINK ZA DONACIJU:

https://www.gofundme.com/bosnian-special-olympics?fbclid=IwAR0D7rdLvE79NuEkeaLrReAeHPKAoobLlOQB3zmai_cpMUHySO6BVZF91L0

Specijalnu Olimpijadu osnovala je fondacija Kenedi-Šrajver 1960. godine. Međunarodna Specijalna Olimpijada sa sjedištem u Vašingtonu je 1988. godine priznata od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta i koristi naziv Specijalna Olimpijada. Međunarodna Specijalna Olimpijada okuplja više od 160 zemalja sa svih kontinenata koja ima svoju zakletvu, a ona glasi „Dozvoli da te pobijedim, a ako ne mogu da budem hrabar u svom nastojanju“.

Na incijativu Međunarodne Specijalne Olimpijade pokrenuta je incijativa osnivanja Bosanske Specijalne Olimpijade 1997. godine. Za nepunu godinu dana osnivaju se klubovi u Pazariću, Fojnici, Bakovićima i Tuzli. Iste te godine održano je prvo takmičenje u okviru Specijalne Olimpijade u košarci, malom nogometu, stonom tenisu i atletici u gradu Tuzli. Od tada svake godine se održavaju takmičenja na državnom nivou i to u: malom nogometu, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, boćanju i skijanju, a kao najveća sportska manifestacija što je bila pod okvirom Specijalne Olimpijade su „ Igre prijateljstva Jugoistočne Evrope“ koje su se održale u četiri grada Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci na kojim je prisustvovala i gospođa Kenedi Šrajver.

Do danas u okviru SO BiH trenutno je angažovano preko 25 udruženja kao što su Klubovi specijalnih sportova, Zavodi, dnevni centri, osnovne i srednje škole koji rade sa osobama sa posebnim potrebama. U BiH živi oko 20.000 osoba sa posebnim potrebama, a ovaj pokret je uvjeren da osobe sa posebnim potrebama kroz sportski trening i natjecenja imaju koristi u fizičkom, umnom, društvenom i duhovnom smislu.

Uključivanje osoba sa posebnim potrebama u društvo je dugoročan i mukotrpan put posut predrasudama i nepoznavanjem i zato se „istinska bit Specijalne Olimpijade ne nalazi u politici, praksi ili pravilima, već u svijesti i duhu onih povezanih sa programom“.

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini
Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini
Doc.dr.Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade u Bosni i Hercegovini
About the author

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.