All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

DANI INKLUZIVNOG SPORTA – PARTNER FONDACIJA “IDRIZ JAKUPOVIĆ”

UNIVERZITET APEIRON I SPECIJALNA OLIMPIJADA U BOSNI I HERCEGOVINI ORGANIZOVALI 3.DANE INKLUZIVNOG SPORTA

Banja Luka, 13.06.2019.

Fondacija “Idriz Jakupović” bila je 13.juna 2019. partner spotske manifestacije ’’Dani inkluzivnog sporta na Apeironu’’, koja se već treću godinu zaredom organizuje u okviru Panevropskog univerziteta ’’Apeiron’’ Banja Luka i Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine.

Veoma smo sretni i ponosni što je Fondacija “Idriz Jakupović” bila partner i sponzor ovog značajnog događaja u našoj zemlji, kako bi se omogućilo i djeci s poteškoćama u razvoju da mogu biti učesnici sportskih manifestacija zajedno sa drugom djecom njihovog uzrasta, te na taj način podstaknula integracija i uključenost ove ugrožene populacije djece i mladih, izjavio je prof.dr.Sanel Jakupović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupović”.

Inkluzija podrazumijeva uključivanje djece u svakodnevne aktivnosti bez obzira na stepen njihovog motoričkog, kognitivnog i biološkog razvoja.
Na inkluzivnom takmičenju u košarci, fudbalu i stonom tenisu učestvovali su učenici JU Centar ’’Sunce’’ Prijedor, Centar ‘’Zaštiti me’’ Banja Luka, Klub specijalnih sportova Banja Luka, Udruženje roditelja i lica sa posebnim potrebama ‘’Hrabro srce’’ Banja Luka, Udruženje ‘’Neven’’ Prijedor, Predškolska ustanova ‘’Marija Mažar’’ Banja Luka, Klub specijalnih sportova Tuzla, STK invalida ‘’Banja Luka’’, kao i učenici SŠC „Gemit-Apeiron“ i studenti Univerziteta „Apeiron“. 

Obavljena su i antropometrijska mjerenja i testiranje motoričkih sposobnosti učesnika. Pored ovih takmičarskih aktivnosti, u programu „Mladi sportaši“ organizovani su treninzi za djecu obdaništa „Marija Mažar“, gdje su djeca pokazivala svoje vještine na poligonu spretnosti.
Fondacija ‘’Idriz Jakupović’’ poklonila je učesnicima košarkaške lopte, a u septembru će ih obradovati ruksacima. Vitinka je za sve učenike obezbijedila vodu.
Našem događaju i mališanima ispred Fudbalskog saveza Republike Srpske pridružio se generalni sekretar Goran Ćejić.
Volontersku podršku dali su studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta „Apeiron.
Prof. dr Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka naglasio je da je cilj manifestacije aktivnije i šire uključivanje društvene, naučne i stručne javnosti u poboljšanje kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama.
Mališani iz Javne ustanove „Sunce“ iz Prijedora Dragana i Bojan, nisu krili oduševljenje što već tri godine imaju priliku učestvovati, takmičiti se i družiti. „Igramo se i takmičimo, moj tim voli pobjeđivati. Bio sam i prošle godine na istom ovom događaju, bilo je sjajno. Sad uživam sa svojim starim i novim drugarima“, kazao je Bojan.
„Djeca sa umanjenim sposobnostima u sportskim aktivnostima mogu da učestvuju ravnopravno i imaju isto mjesto u društvu kao i ostali. Svrha nije bila pokazati ko je bolji, a ko lošiji, već omogućiti omladini da pokažu svoja dostignuća“, kazala je Kada Delić Selimović, direktor Specijalne olimpijade BiH i nastavnik Fakulteta sportskih nauka Univerziteta „Apeiron“ Fakulteta sportskih nauka. 
Organizatori su istakli da je primarno da se za djecu i omladinu sa posebnim potrebama obezbijedi prostor za prezentaciju dostignuća i omogući njihovo aktivno učešće u svim sportskim granama.

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

About the author

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.