All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA IZ SRPCA U HUMANITARNOM FOKUSU FONDACIJE “IDRIZ JAKUPOVIĆ”

U HUMANITARNOM FOKUSU OPŠTINA SRBAC – DONACIJA UDRUŽENJU RODITELJA I DJECE SA POSEBNIM POTREBAMA “IZVOR”

Srbac, 21.novembar 2018.godine

Putujući humanitarnim stazama Fondacije “Idriz Jakupović” po Bosni i Hercegovini, u septembru mjesecu rukovodstvo Fondacije je putem radijskog programa saznalo priču o Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” iz Srpca. To je za nas bio dovoljan “signal” da otvorimo vrata srbačkog Udruženja “Izvor” i saznamo dodatno za njihov rad i potrebe i, u okviru naših skromnih mogućnosti, uručimo novčanu donaciju ovom udruženju za rad sa njihovim korisnicima, naglasio je dr.Ajdin Jakupović, direktor Fondacije “Idriz Jakupović”.

Nakon samo dva mjeseca od saznanja o stanju i potrebama Udruženja, uz asistenciju koordinatora programa pomoći Fondacije gđe Belme Bejdić iz Banjaluke, delegacija Fondacije “Idriz Jakupović” je posjetila Udruženje “Izvor” u Srpcu, gdje se susrela sa agilnom predsjednicom Udruženja gospođom Mirom Tatić, majkom petero djece, koja je i sama roditelj djeteta sa posebnim potrebama – krasnog  dvadesetdvogodišnjeg mladića Bojana.

Gospođa Tatić je prezentovala ukratko petnaestogodišnji rad i djelovanje Udruženja “Izvor”, koje broji 9 stalno zaposlenih – psihologa, logopeda, fiziterapeuta i drugih stručnih osoba i trenutno opslužuje u novoizgrađenim prostorijama dnevnog centra oko 30 korisnika – djece i mladih sa posebnim potrebama. Istaknuto je da Opština Srbac pruža najveću podršku radu Udruženja kroz budžet, ali značajna je prisutnost u realizaciji projekata i programa Udruženja ostvarena i putem domaćih i međunarodnih organizacija i fondacija.

Udruženje je trenutno u fazi realizacije projekta nabavke specijalne kade za djecu sa posebnim potrebama u okviru dnevnog centra, kojim ulaganjem će se dodatno opremiti centar i osposobiti osoblje za pružanje kvalitetnijih usluga djeci korisnicima. Pored ostalih aktivnosti, veoma je značajan rad djece i roditelja u radionicama za izradu ukrasnih predmeta, ukrašavanih staklenih predmeta i izrađivanog nakita.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije prof.dr.Sanel Jakupović je predložio rukovodstvu Udruženja “Izvor” da, s obzirom na potrebe i raširenost lokalnih organizacija sličnog tipa u cijeloj regiji i državi, kandiduju zajedničke projekte umrežavanja i sistemskog rješavanja pitanja statusa i socijalne inkluzije djece sa posebnim potrebama, kao i njihovih roditelja ili drugih zakonskih skrbnika.

U delegaciji Fondacije, pored rukovodstva, bili su još prisutni i aktivisti- koordinatori programa fondacije, Senudin Safić i Ermin Karić.

Opština Srbac je 37-ta opština u Bosni i Hercegovini u kojoj je izvršena humanitarna aktivnost Fondacije “Idriz Jakupović” u protekle četiri godine postojanja i rada.

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

Humanitarna posjeta Fondacije “Idriz Jakupović” u opštini Srbac, donacija Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, Srbac, 21.novembar 2018.
About the author

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.