All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

FONDACIJA “IDRIZ JAKUPOVIĆ” PODRŽALA OBILJEŽAVANJE 75.GODIŠNJICE DRUGOG ZAJEDANJA ZAVNOBIH-a

Dr.Ajdin Jakupović član uređivačkog odbora zbornika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine o ZAVNOBIH-u

Sanski Most, 30.6./ 01.07.2019.

U sklopu obilježavanja 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu održan je okrugli sto o značaju zasjedanja za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine. U raspravi učestvovali su brojni istaknuti naučni i javni radnici iz BiH, među kojima je bio i direktor Fondacije “Idriz Jakupović” dr.Ajdin Jakupović.

Fondacija “Idriz Jakupović” je pomogla uređivanje i štampanje zbornika radova za prezentovanje na okruglom stolu u Sanskom Mostu, a dr.Ajdin Jakupović je uvršten u uređivački odbor naučnog zbornika radova Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koji se priprema za publikovanje u okviru obilježavanja 75.godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 75 godina ZAVNOBiH-a Nijaz Skenderagić poručio je tom prilikom da je ZAVNOBiH jedan od možda najvažnijih događaja u istoriji BiH.

– Treba da se ponosimo što su ovdje udareni temelji državnosti, te da neke poruke i pouke iz tog vremena, bez obzira što je to bilo tako davno, i danas aktueliziramo. Ja bih posebno podvukao da BiH ima svoju hiljadugodišnju tradiciju i ako se može reći da je Povelja Kulina Bana njen rodni list, onda sigurno ZAVNOBiH je lična karta Bosne i Hercegovine – rekao je.

Akademik Mirko Pejanović je kazao da je “ovo drugo zasjedanje značilo preokret u odnosu na prvo zasjedanje, a taj preokret se ogledao u tome što je donesena važna istorijska odluka da ZAVNOBiH preraste iz opštepolitičkog u zakonodavno tijelo, najviši organ vlasti koji je istovremeno nosilac zakonodavne uloge i nosilac izvršne vlasti”.

– Na osnovu drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a Bosna i hercegovina je dobila svoje istinsko narodno predstavništvo, svoj parlament – smatra Pejanović.

Bilo je to, kako je rekao, izraz težnji građana BiH da sami grade i uređuju svoju federalnu Bosnu i Hercegovinu.

Istoričar Husnija Kamberović naglasio je značaj vrijednosti definisanih na zajedanju u Sanskom Mostu.

– Na drugom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definirana kao država ravnopravnih naroda koji uređuju svoju državu u dogovoru, zajednički i kao cjelovitu državu. Dakle, insistira se na dva temeljna pojma, a to su cjelovitost BiH i ravnopravnost svih naroda. Ova dva principa su bili temelj funkcioniranja bosanske republike od 1942. godine pa do početka devedesetih – kazao je Kamberović.

Obilježavanje 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a organizovao je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH u saradnji s Općinom Sanski Most.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović istakao je važnost ovog dogašaja za Sanski Most, kao i za čitavu BiH.

– Ono što je dobro je da svi narodi svojataju antifašizam i to može biti matrica koje će okupljati u BiH sviju nas. Ako se ne možemo dogovoriti o modernoj istoriji BiH onda se definitivno možemo i trebamo dogovoriti o onome što je zajednička prošlost koja može biti polazna tačka da stvaramo jednu zdravu državu u kojoj će naša djeca živjeti jedan dobar život – zaključio je Hasanbegović.

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

About the author

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.