All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

PREDSTAVNICI FONDACIJE NA SVEČANOM PRIJEMU AUSTRIJSKE AMBASADE U SARAJEVU

PREDSTAVNICI FONDACIJE “IDRIZ JAKUPOVIĆ” NA SVEČANOM PRIJEMU AUSTRIJSKE AMBASADE U SARAJEVU U POVODU  NACIONALNOG PRAZNIKA REPUBLIKE AUSTRIJE

Sarajevo, 26.oktobar 2018.

U povodu 63.obljetnice proglašenja vojne neutralnosti Republike Austrije koja se svake godine 26.oktobra obilježava kao Nacionalni praznik Republike Austrije, Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.e. Martin Pammer je uputio poziv i rukovodsvu Fondacije “Idriz Jakupović” da prisustvuje ovogodišnjem svečanom prijemu  u Sarajevu.

Tim povodom,među mnogobrojnim zvanicama na svečanom prijemu u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, bio je i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupović” prof.dr.Sanel Jakupović, koji se susreo sa austrijskim ambasadorom g.Martinom Pammerom i zahvalio na podršci Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini koja je iskazna prema humanitarnim aktivnostima i radu Fondacije, podsjećajući ambasadora na prisustvo njihove najviše delegacije  na Svečanoj akademiji Fondacije “Idriz Jakupović” ove godine u Prijedoru.

Na svečanosti su, između ostalog, dodijeljene i nagrade zaslušnim osobama u ime Republike Austrije za pomoć državi Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima.

Najveće priznanje Republike Austrije koje dodijeljuje austrijski predsjednik za humanitarni rad – “Veliki počasni zlani orden Republike Austrije” je ovom prigodom dodijeljen i poznatoj austrijskoj humanitarki Doraji Eberle, osnivaču i predsjedniku Humanitarne organizacije “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga, ženi koja je usljed strašnih ratnih zbivanja 1992.godine odlučila da svoj humanitarni angažman posveti ugroženim ljudima u bivšoj Jugoslaviji, a naročito u Bosni i Hercegovini, sa fokusom njenog 26.godišnjeg humanitarnog rada u regijama Srebrenice i Prijedora.

Ovim putem iskreno čestitamo gospođi Eberle na primanju visokog državnog austrijskog priznanja za njen višegodišnji humanitarni rad, a iskreno smo ponosni i sretni što smo u prethodnom periodu za podršku humanitarnog djelovanja gospođe Doraje Eberle i organizacije “Bauen helfen Bauern” u Bosni i Hercegovini ugradili i skromni udio zalaganja aktivista i humanitaraca okupljenih u Fondaciji “Idriz Jakupović”.

Za ove velike zasluge i podršku ugroženim građanima Bosne i Hercegovine za proteklih 26 godina humanitarnog rada, Fondacija “Idriz Jakupović” je na Svečanoj akademiji u Prijedoru, 30.juna 2018.godine dodijelila gospođi Eberle najviše životno priznanje za humanitarni rad – “Humanum fundatio”. Ovo je prva nagrada Fondacije u ovoj kategoriji koja je uručena zaslužnim pojedincima uopšte, a njena važnost je još veća, imajući u vidu da je ovo i prva nagrada ove vrste koju je gospođa Eberle dobila u Bosni i Hercegovini, bilo od strane javnih institucija ili nevladinih organizacija.

Dugogodišnje projektno partnerstvo i prijateljstvo predstavnika Fondacije “Idriz Jakupović” sa austrijskim humanitarcima okupljenih oko Humaitarne organizacije “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga i njene predsjednice Doraje Eberle je urodilo nizom zajedničkih humanitarnih akcija u ovoj godini u cijeloj Bosni i Hercegovini, a naročito u Srebrenici, Bratuncu, Aleksandrovcu i Prijedoru, gdje su humanitarci ove dvije organizacije pružali podršku i pomoć ugroženom stanovništvu i drugim nevladinim organizacijama koje se bave radom sa socijalno ugroženim osobama.

Kako je izgledao djelić atmosfere svečanog prijema i govor laureata Doraje Eberle možete pogledati putem slijedećeg linka:

GOVOR DORAJA EBERLE

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

Nacionalni praznik Republike Austrije, Sarajevo, 26.oktobar 2018. (Sanel Jakupovic,predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupovic” i Doraja Eberle, osnivac i predsjednik Humanitarne organizacije “Bauern helfen Bauern” )
Pozivnica

 

Pozivnica

 

Nacionalni praznik Republike Austrije, Sarajevo, 26.oktobar 2018.
Nacionalni praznik Republike Austrije, Sarajevo, 26.oktobar 2018.
Dodjela visokih drzavnih priznanja Republike Austrije za istaknute pojedince, Nacionalni praznik Republike Austrije, Sarajevo, 26.oktobar 2018.
Dodjela priznanja-Velike zlatne pocasne znacke Republike Austrije, Nacionalni praznik Republike Austrije, Sarajevo, 26.oktobar 2018.
(s.n.d.Doraja Eberle, Martin Pammer)

 

 

 

About the author

60 Responses

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.