All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

STIPENDISTA FONDACIJE NA AMERIČKOM BERKLIJU – HAJRUDIN MUHIĆ

FONDACIJA “IDRIZ JAKUPOVIĆ” STIPENDIRA HAJRUDINA MUHIĆA – TALENTIRANOG BOSANSKOHERCEGOVAČKOG PIJANISTU I KOMPOZITORA IZ PRIJEDORA ZA USAVRŠAVANJE NA AMERIČKOM BERKLIJU

Prijedor, januar 2021.

Fondacija za stipendiranje učenika i studenata “Idriz Jakupović” odobrila je jednogodišnju stipendiju u školskoj godini 2020/2021 Hajrudinu Muhiću, talentiranom mladom bosanskohercegovačkom pijanisti i kompozitoru iz Prijedora, koji će svoje četverogodišnje studijsko usavršavanje započeti od februara 2021.godine na čuvenom Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, Sjedinjene Američke Države (Berklee College of Music u Bostonu, USA).

“Izuzetno smo obradovani i ushićeni zbog činjenice da ste u toku dosadašnjeg školovanja i studiranja postigli najbolje moguće rezultate u muzičkoj umjetnosti, a naročito smo ponosni na činjenicu da dolazite porijeklom iz Prijedora i da ćete biti prvi student iz Prijedora i Bosne i Hercegovine na prestižnom Berklee College of Music u Bostonu (USA)”, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju dr.Ajdin Jakupović, direktor Fondacije “Idriz Jakupović”.

Biografija Hajrudina Muhića je izdašna i okićena brojnim nagradama i priznanjima.

Hajrudin Muhić je rođen 31.05.1996. godine u Bihaću, BiH. 

Osnovno muzičko obrazovanje završio je u Sanskom Mostu, a srednje muzičko obrazovanje na Odsjeku za klavir završio je 2015. godine u muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru, u klasi prof. Sofije Kovačević.

Po završetku srednje škole upisao je, u svojstvu redovnog studenta, Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci – Odsjek za klavir. Studije započinje u klasi prof. mr Snježane Popović-Vuleta, a završava 2020.godine u klasi prof. dr Dejana Jankovića. 2016. godine upisuje studije kompozicije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci – kao prvoplasirani na rang listi prijemnih ispita, u klasi prof. dr Tatjane Milošević-Mijanović.

Tokom dosadašnjeg školovanja ostvaruje brojne rezultate u zemlji i regionu, u vidu učestvovanja na brojnim takmičenjima, koncertima, seminarima, kulturnim manifestacijama, kao i rezultate van okvira pijanističke i kompozitorske djelatnosti.

Usavršavao se na značajnim umjetničkim festivalima u zemlji i regionu kod eminentnih pijanista Arnufa von Arnima (Festival Ardea 2017 – Čapljina), Vladimira Krpana (LAUS Akademija 2015 – Dubrovnik),  Julie Gubaidulline (Tattile 2018 – Sarajevo), Aleksandra Serdara, Vladimira Miloševića, Aleksandra Papara, i njemačkog kompozitora Nikolaja Bruhera (Nikolai Brücher).

U toku dosadašnjeg rada osvaja brojne nagrade u zemlji i inostranstvu kao solista, član kamernog ansambla i kompozitor.  Autor je kompozicija za različite instrumente i ansamble, koje svoja izvođenja bilježe i van granica BiH, a to su: “Five ways of life” za klavir solo, “The City” za preparirani klavir, “Kad se voljeni prepiru samo se šale” za violinu i klavir, “Homo ludens” za gudački kvartet i recitatora, “Homo viator” ciklus pjesama za sopran i klavir i “Dobro i zlo trče zajedno” za violončelo i klavir. 

Dobitnik je je nagrade “Cvjetko Rihtman” za najboljeg studenta kompozicije u Bosni i Hercegovini, a nagradu je dodijelila Asocijacija muzičkih stvaralaca i kompozitora Bosne i Hercegovine.

Na Međunarodnim takmičenjima Art in Veles 2017 (Makedonija) i Aranđelovac 2018 (Srbija) dobitnik je prvih nagrada u kategoriji Klavir solo, kao i drugih nagrada na takmičenjima Banjalučki bijenale 2018 (Bosna i Hercegovina) i Daleki akordi (Hrvatska), u istoj kategoriji.

U sklopu manifestacije Dani Vlade S. Miloševića 2018 dodijeljena mu je nagrada za najboljeg studenta instrumentalnih odsjeka na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo” ostvaruje saradnju u vidu korepetiranja hora, pod dirigentskom palicom mr Nemanje Savića.

Pod podrškom “SHL” fondacije organizator je projekta “Zvuci klasike” u sklopu kojeg je tokom 2017. godine održao solističke koncerte širom Bosne i Hercegovine sa ciljem popularizacije umjetničke muzike, izvodeći djela velikih svjetskih kompozitora i autorska djela. U sklopu projekta, tokom mjeseca septembra 2017. godine, održao je 8 solističkih koncerata širom Bosne i Hercegovine (Gradiška, Travnik, Bihać, Doboj, Prnjavor, Istočno Sarajevo, Ljubuški, Banja Luka).

Autor je muzike za nagrađivani film “In manus tuas” Milane Majar u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Na koncertu pod nazivom “Muzika kao Apolon” koji se održao 13. maja 2019. godine, Muhić se predstavio kao solista sa sa Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci izvodeći Koncert za klavir i orkestar op.20 Aleksandra Skrjabina, pod dirigentskom palicom Dušana Uroševića. 

U sklopu projekta Muzikološkog društva Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, usmjerenog na rasvjetljavanje kompozicionog prosedea Vlade Miloševića, Muhić aktivno djeluje kao notograf, dizajner i tehnički urednik. 

Pored muzičkog angažmana, veoma je značajan i njegov doprinos vaspitno-obrazovnom sistemu. U periodu od 2011. do 2015. godine, samostalno radi kao programer i dizajner softvera u svrhu poboljšanja kvaliteta i modernizacije nastave muzičke pismenosti na domaćem pedagoškom prostoru.

Prva verzija softverskog paketa, prvenstveno namjenjenog za proces muzičkog opismenjavanja, razvoj muzičkog sluha, teorijskog znanja i vještina, nastaje 2015. godine pod nazivom “Malleus”. Upravo sa tim softerom, utemeljena je realizacija ideje o implementaciji informaciono-komunikacionih tehnologija u tradicionalnu nastavu muzičkog vaspitanja, na domaćem muzičkom prostoru. 

Tokom akademske 2016/2017. i 2018/2019. godine, dobitnik je stipendije fonda dr Milan Jelić. 

U školskoj 2020/2021 godini dobitnik je jednogodišnje stipendije Berklee College of Music u Bostonu, USA i Fondacije “Idriz Jakupović”.

Služba za odnose s javnošću

@Fondacija “Idriz Jakupović”, 2021.

About the author

82 Responses

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.