All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

U PRIJEDORU OSNOVANO UDRUŽENJE BOSANSKI KULTURNI CENTAR

FONDACIJA “IDRIZ JAKUPOVIĆ” JEDAN OD OSNIVAČA BOSANSKOG KULTURNOG CENTRA U PRIJEDORU

Prijedor, 21.juli 2019.

U Prijedoru je u nedjelju 21.jula 2019.godine održana Osnivačka skupština Udruženja Bosanski kulturni centar sa sjedištem u Prijedoru.

Na skupštini je bilo prisutno 300 delegata i gostiju iz zemlje i inostranstva. Osnivači udruženja su, u skladu s Ustavom i zakonom, pravni subjekti iz Bosne i Hercegovine koji se bave promocijom i očuvanjem kulture i umjetnosti i djeluju na području 7 gradova i opština šire regije riječnih slivova Une i Sane u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Fondacija za stipendiranje učenika i studenata “Idriz Jakupović” iz Sanskog Mosta je bila jedan od osnivača i iz njenih redova su delegirani predstavnici u rukovodstvo i programske odsjeke udruženja. Čast nam je i zadovojstvo što je i predsjednik Upravnog odbora i projektni menadžer za razvoj BKC u Prijedoru prof.dr.Sanel Jakupović je delegiran ispred naše Fondacije, izjavio je dr.Ajdin Jakupović, osnivač i direktor Fondacije “Idriz Jakupović.

Na Osnivačkoj skupštini su prisusvovali i visoki počasni gosti – ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini dr.Ulrike Hartmann, zamjenik ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ozgul Šahin, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, generalni počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Diego Moscheni, direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukakvica, predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić i predstavnici gradske uprave Prijedora, načelnici općina Sanski Most i Ključ Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, predstavnici općina Cazin i Bosanska Krupa, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog, političkoj, privrednog i javnog života šire regije.

Delegati Osnivačke skupštine su izglasali usvajanje osnivačkih akata i statuta, a imenovani su organi udruženja, kao i 14 počasnih članova (‘’amabsadora za kulturu’’) iz Bosne i Hercegovine i 9 država – Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Turske, Italije, Austrije i Hrvatske. Rukovodstvo udruženja čine Nataša Marić (Skupština), Sanel Jakupović (Upravni odbor) i Vedran Šupuković (Nadzorni odbor). Za Generalnog sekretara Udruženja izabrana je Alma Semanić iz Prijedora.

Ključni ciljevi udruženja usmjereni su na očuvanje, promociju i razvoj ukupne kulture svih naroda, nacionalnih manjina, građana i stranih rezidenata koji žive u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonom i  međunarodnim standardima utvrđenim u polju kulture i umjetnosti. U tom smislu ovaj kulturni centar je zamišljen kao platforma i resursni centar za promociju svih postojećih kulturnih identiteta koji bitišu u području šire regije riječnih slivova Une i Sane, cijele države i globalno, kao i poligon za internaconalizaciju domaćih kulturnih identiteta ovoga podneblja na svjetskoj kulturnoj sceni, bez javne ili skrivene namjere da strateški, taktički ili operativno ‘’prisvaja’’, ‘’mijenja’’, ‘’ukida’’, ‘’nameće’’, ‘’uvodi’’, ‘’unitariše’’ ili ‘’osporava’’ na bilo koji način bilo kojem pojedincu ili društvenoj grupi bilo čije kulturne identitete.

Incijativa je pokrenuta 27.januara 2019, sa formalizacijom odluka inicijative od 2.marta 2019. donesenih od strane 21 organizacije iz zemlje i dijaspore koje imaju preko 2000 registrovnih članova. Upis u Registar udruženja i fondacija obaviće se kod nadležnog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Služba za odnose sa javnošću

© Fondacija za stipendiranje učenika i studenata „Idriz Jakupović“

About the author

67 Responses

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.