All for Joomla All for Webmasters
Prijedor
Prijedor
Sanski Most
Prijedor
Banja Luka
Sarajevo
+387(0)61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387 (0) 61 457 888 Pon - Pet 09:00 - 17:00 ul. Stanična 3, 79260, Sanski Most - BiH
+387(0)61 980 213 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Ilindenska ulica 5-7, 79101, Prijedor - Bosna i Hercegovina
+387(0)62 349 379 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Pere Krece 13. - 78000 Banja Luka, BiH
+387(0)61 256 467 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Branilaca Sarajeva 34. 71000 Sarajevo - BiH

Uvodna riječ

Uvodna riječ dr. Ajdina Jakupovića, osnivača i direktora Fondacije “Idriz Jakupović”

Poštovani članovi, volonteri i aktivisti Fondacije, dragi prijatelji, humani i dobronamjerni ljudi, pred Vama se nalazi  zvanična web stranica Fondacije ‘Idriz Jakupović’“. Ova vrsta javne promocije je nastala kao izraz naše želje i potrebe da svim članovima i prijateljima Fondacije i široj javnosti predstavimo sve naše programe, projekte i aktivnosti koje smo u okviru naše misije i ciljeva uspješno uradili u toku našeg petogodišnjeg rada i djelovanja na području Bosne i Hercegovine. Naš rad i djelovanje je bilo zaista dinamično i široko i u odnosu na naše ljudske i fininsijske resurse i izvore  zaista impresivno, što potvrđuje i obim sadržaja i fotografskog i drugog zapisa koji će biti objavljen.

Fondacija ”Idriz Jakupović” je osnovana 2014.godine, registrovana je kod Ministarstva pravde BiH 2016.godine, a njeno sjedište je u Sanskom Mostu. Fondacija ima svojstvo pravnog lica i ima pravo djelovati na cijelom području Bosne i Hercegovine, isključivo pod registrovanim nazivom. Misija Fondacije je pružanje podrške različitim društvenim grupama na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Fondacija je dobila naziv po mome rahmetli ocu Idrizu Jakupoviću, koji je kao civilna žrtva rata ubijen u logoru Omarska kod Prijedora 1992.godine. Njegova životna želja je bila da osnuje fondaciju za pomoć studentima i učenicima.

Od svoga osnivanja Fondacija je učestvovala u različitim misijama podrške, od kojih izdvajamo samo neke: dodijeljeno preko 100 stipendija za učenike i studente, podržano 43 sportskih kolektiva iz cijele Bosne i Hercegovine, podržano izdavanje 12 knjiga,  izvršena podjela preko 2000 bajramskih i novogodišnjih paketića za djecu, izvršena podjela paketa hrane za osobe u stanju socijalne potrebe za pravoslavne, islamske, katoličke i romske vjerske praznike, podržan rad javnih i zdravstvenih ustanova, vjerskih zajednica i udruženja, itd. Procjenjujemo da je ekvivalent vrijednosti naše finansijske podrške svim aktivnostima Fondacije u proteklom periodu od pet godina iznosio preko 200.000 KM.

Važno je istaknuti da su sve aktivnosti Fondacije finansirane isključivo iz naših vlastitih izvora, prije svih i najvećim dijelom, kroz finansijsku podršku osnivača i direktora Fondacije kao fizičke osobe, zatim putem donacija Stomatološke ordinacije „Dr.Ajdin Jakupović“ Sanski Most kao pravnog lica u vlasništvu osnivača i direktora Fondacije, kao i, manjim dijelom, novčanim doprinosima drugih članova Fondacije.

Napominjemo da su korisnici naše pomoći pripadnici svih etničkih i vjerskih grupa u Bosni i Hercegovini i da naša pomoć obuhvata sve gradove i naseljena mjesta u cijeloj našoj zemlji od Sanskog Mosta i Prijedora, Bosanskog Novog/Novog Grada, Bosanske Gradište/Gradiške, Bihaća, Cazina, Bužima, Velike Kladuše, Ključa, Banja Luke, Jajca, Maglaja, Kupresa, Mostara, Konjica, Sarajeva, Travnika i drugih mjesta širom zemlje. Mi ljude ne dijelimo po naciji, vjeri, kulturi, polu, rasi ili bilo kojem drugom obliku različitosti. Jedina podjela koja može da bude prepoznata na nivou opšteg društvenog dobra i moralnosti je podjela na dobronamjerne i nedobronamjerne ljude. Mi smo okupljeni oko ovih prvih – dobronamjernih ljudi; oni su dio nas, bilo da su naši članovi, aktivisti, volonteri, korisnici podrške naših programa i aktivnosti, ili, jednostavno, prijatelji i humanisti naše Fondacije.

Od ove 2018.godine Upravni odbor Fondacije je donio odluku o uvođenju, kategorisanju i dodjeljivanju počasnih nagrada Fondacije za istaknute i zaslužne pojedince iz naše zemlje i inostranstva u jedanaest različitih kategorija, kako bi i na ovaj način istaknuo različite društvene vrijednosti i postignuća pojedinaca u različitim društvenim segmentima, koje se promovišu i kroz naše djelovanje i rad, a koje su često puta u našem vremenu u kojem živimo zanemarene i zapostavljene.

Dragi prijatelji Fondacije „Idriz Jakupović“, nadamo se da ćemo u narednom periodu biti još uspješniji kroz zajednički rad i projekte,  kao i na druge definisane načine, kroz našu trajnu i neraskidivu mrežu „prijateljstva bez imperativa“, u ostvarivanju zajedničke misije humanosti i ostalih dostignuća civilizacijske društvene korisnosti. Neke od naših ključnih poruka glase:

 

„Budimo humani, budimo ljudi“;

„Svaki čovjek ima pravo na obrazovanje“;

„Nijedan čovjek ne smije patiti od gladi i nehumanih uslova života“;

„Svaki čovjek ima pravo na socijalnu i humanitarnu pomoć“.

 

U Prijedoru, dana 05.februara 2018.godine

About the author

Novosti

Čitajte novosti vezane za Fondaciju “Idriz Jakupović”, skorašnje aktivnosti, nagrade, izdanja te programi i konkursi. U sekciji “Novosti” imamo želju da transparentno prikažemo sve aktivnosti koje Fondacija “Idriz Jakupović” obavlja te da pritom stvaramo arhivu vijesti vezanih za Fondaciju. Slike i tekstovi koji se koriste su isključivo vlasništvo Fondacije “Idriz Jakupović” ili su eventualno preuzete od medija koje su popratile aktivnost. Ako želite da preuzmete vijest zamolili bi Vas da nas prije toga kontaktirate za dopuštenje na e-mail info@fondacija.eu.